Move it fitness

Fra udbrændt købmand til livsglad familiefar

Fra udbrændt købmand til livsglad familiefar
Det var et besøg hos lægen og konstatering af diabetes og en lang række andre livsstilssygdomme, der fik 40-årige Morten til at tage handling med et forløb hos MOVE IT Fitness. En hverdag med hårdt arbejdspres og manglende overskud til familien og eget velvære er blevet til livsglæde, familietid, større ro og sågar forhindringsløb.

Diabetes. Sådan lød meldingen, da Morten fik svar på sine blodprøver i telefonen. To uger forinden var han et smut forbi lægen til årlig kontrol. Det var i sommeren 2018.

Først slog han det hen. Det kunne umuligt passe. Han prøvede at forklare lægen, at hans blodsukker nok var lidt højt, fordi han havde været til festival i weekenden.

Dén forklaring gav lægen ikke meget for.

Resultaterne målte nemlig tre måneder tilbage.

– ”Det var en voldsom besked at få at vide, at man har sukkersyge i en alder af 39. Men jeg levede jo også rent faktisk en usund livsstil med ingen motion og rigtig dårligt kost. Oven i købet med et fysisk krævende arbejde med stort pres. Kort sagt passede jeg ikke særlig godt på mig selv”, siger Morten.

Til daglig er han selvstændig købmand, og indtil for nylig var jobbet det eneste, familiefaren havde overskud til. Men sådan havde det ikke altid været. 

 

Sport udskiftet med snigende stress

Som ung dyrkede Morten masser af sport – lige fra håndbold og fodbold til cykling på konkurrenceniveau. Men med årene kom gradvist flere kilo snigende i takt med større og større pres på arbejdsfronten.

”Jeg sov på mit kontor og kunne ikke holde mig vågen. Nogle dage kunne jeg ikke køre på arbejde uden at køre ind på en rasteplads og sove, inden jeg kørte videre på arbejde”, fortæller Morten, der dengang vejede 147 kilo.

Dengang gjaldt det om at ”køre på”, og ifølge købmanden var der ikke andre, der skulle blande sig i hans sundhed og helbred. 

Hvis man spurgte mig for et år siden, om jeg synes, jeg var tyk, havde jeg svaret nej, for jeg synes egentlig ikke, jeg så tyk ud, når jeg så mig selv i spejlet. Jeg kunne se, at der var andre, som var tykkere end mig, men jeg måtte samtidig konstatere, at der blev færre og færre af dem hver dag”, siger Morten og fortsætter:

Folk har forsøgt at sige til mig, at nu skulle jeg tage at gøre noget – inklusiv min egen familie. Men jeg var lidt ligeglad og syntes, at de skulle passe sig selv, for det var jo ikke mig, der havde et problem.”

Men efter en samtale med en stærkt bekymret læge vendte Mortens billede af situationen sig for alvor.

Alle tallene var røde. Sukkersyge. Urinsyregigt. Forhøjet kolesterol af den dårlige, for lavt af den gode. For højt blodtryk.” 

At blive en god far igen

Morten kunne ikke længere se sig selv i øjnene, og både fysisk og mentalt var han skudt i sænk. Lægens besked var bare den sidste dråbe.

 ”Jeg var en dårlig mand, en dårlig far og kunne ikke bestride mit job særlig godt, som jeg egentlig gerne ville.”

Da han tog fat i MOVE IT Fitness – uden at vide, hvad sådan et forløb med en personlig træner indebar.

”Mit helt store mål var at blive medicinfri og blive en god far for mine tre børn. En far, der havde overskud og energi til at lege med dem. En rollemodel, der gjorde, at de ikke blev tykke og dovne, men søgte sundheden og motionen. Den gode livsstil. At kunne overskue mit arbejde som selvstændig købmand og få styr på forretningen igen”, fortæller Morten.

I løbet af de første ni måneder af forløbet hed vægttabet 47 kilo.

Det har ifølge familiefaren givet fornyet livskvalitet, der rækker langt ud over den rent fysiske forandring.

Jeg har fået dét, jeg ønskede og drømte om. Et nyt liv. Jeg er blevet en god ægtefælle igen, og mine børn har fået en far, der kan tumle og lege med dem”, siger Morten, der nu med glæde prøver vandrutschebaner og forlystelser.

Særligt én oplevelse gav Morten perspektiv, da han var i Legoland med sin familie sidste år.

Der stod en herre med sit barn og ville prøve en karrusel. Men medarbejderen havde svært ved at få sikkerhedsbøjlen ned. Manden lignede mig for lidt over et år siden. Han endte med at forlade karusselturen med sit barn, uden at prøve den”, fortæller han og fortsætter:

Det var en kæmpe succesoplevelse for mig at kunne tage karusselturen med mit barn, men jeg fik virkelig ondt af ham og syntes simpelthen, det var så synd for ham, at han ikke kunne give sine børn de her oplevelser.”

Intet er forbudt

Hvad angår mad, var det ifølge Morten antallet af portioner, der førhen afgjorde, om det var tale om et godt måltid. I dag er hans forhold til mad helt anderledes.

Mikkel fra MOVE IT Fitness gav mig rammerne for kost og motion, hvor det vigtigste var, at intet er forbudt. Mikkel ville flytte mig mentalt og gøre op med ALLE mine dårlige undskyldninger. Men fordi, jeg ikke bliver begrænset i min kost, giver det tryghed, ro i kroppen og i hovedet. Nu spiser jeg, hvad jeg har lyst til, men til gengæld i de mængder, som gør, at det stadig er sundt”, forklarer han.

Samtidig er familiefaren stolt over at kunne være et godt eksempel – uden at skulle være fanatisk.

Også mine børn spiser sundere. Ikke længere boller med nutella til morgenmad på hverdage. Nu spiser vi havregryn, men stadig efter mindsettet ’intet er forbudt’, så boller og nutella får vi i weekenden.

 

Medicinfri motionist

I september 2019 aftalte Morten med sin læge, at de godt kunne lægge diabetesmedicinen på hylden. Samtidig har han fået blod på tanden igen, hvad angår sport. 

Det var en kæmpe sejr for mig. Jeg har holdt vægten på cirka 98 kilo de sidste 4 måneder, skabt tid til familien, motionen og gennemført flere OCR-løb. Det giver mig rigtig meget at begynde at sætte mål fysisk og mentalt omkring træning, som man aldrig havde tænkt muligt før”, smiler konkurrencemennesket.

Morten lægger dog ikke skjul på, at ændring af livsstils-vaner er en stor udfordring.

Men mit råd er: gør noget! Det er ekstremt hårdt i starten, men det giver en helt anden energi, overskud og succeshistorier på den lange bane”, fastslår han.